Therapie

Hapto-therapeut

Therapie is een onderdeel van de geneeskunde dat zich bezighoudt met behandeling of genezing van ziekten of de verlichting van symptomen. De toepassing van inzichten uit de Therapie op een bepaalde ziekte of een bepaald symptoom.

Wat is het verschil Hapto-therapie en gewone Therapie?

Een therapeut is dus iemand die een behandeling aanbiedt via Therapie. Ik als haptonomisch begeleider biedt geen Therapie volgens bovenstaande tekst aan. Ik begeleid mensen via Haptonomische begeleiding (Therapie) in wat er zich aan dient. Ik beluister hun verhaal en herken daar fenomenen uit het dagelijks leven. Daarmee gaan we samen aan de slag. Niet volgens geijkte protocollen, maar aanvoelend en aansluitend aan deze mens (Therapie).

De cliënt is het leidend voorwerp in mijn vorm van Therapie. Zijn leven is het leven waar hij last van heeft. Hoe reageert hij op de gebeurtenissen die op zijn pad komen. Hoe zou hij dat anders kunnen gaan doen? Wat zou hem beter passen?

We gaan niet therapieën: daarmee bedoel ik we geven geen goed bedoelde adviezen: je zou zo en zo kunnen doen. Ik wil in mijn Therapie van de cliënt een mens maken die zich zelf kan redden. Die door zijn beleving van zijn leven gaat snappen, waarom sommige dingen lopen zoals ze lopen. Dat we daaraan niets kunnen veranderen. Dat we alleen iets kunnen veranderen met hoe we met de gebeurtenissen omgaan. En dat niet de gebeurtenissen ons parten spelen, maar juist de emoties die erbij betrokken zijn. Dat gevoelens een emotie is, waar we een bepaalde betekenis aan hebben gegeven. Een betekenis die ons parten speelt. Zo’n betekenis noemen we meestal een overtuiging. We zijn heilig gaan geloven dat het zo is.

Ieder mens heeft zijn eigen overtuigingen. Een overtuiging die ooit voor hem de beste keuze was en die hem vaak heeft geholpen. Echter we zijn niet meer dezelfde mens als 20 jaar geleden. We hebben veel dingen meegemaakt en die hebben ons gevormd. Toch kunnen bepaalde gebeurtenissen ons nog steeds parten spelen. Vaak hebben we hier geen goede begeleiding in gehad. Het is ons rauw op ons dak gevallen en onbewust hebben we daarvan iets vastgezet. De blokkade is gevormd.

Van zo’n blokkade kunnen we veel last hebben. Vooral als zo’n blokkade een grijze vlek is. Een grijze vlek is iets in ons gedrag waar we zelf niet zo bewust van zijn. Toch speelt het regelmatig op. Vaak komt het naar voren in gebeurtenissen die raken aan wat er toen ook gebeurd is. Dus anderen en automatisch wijzelf hebben hier last van. Door anderen kunnen we onszelf leren kennen.

Echter durven we in de spiegel van die anderen te kijken. Zijn die mensen niet te dicht bij. Zijn de reacties niet te heftig. Dus moet ik me wapenen en creëren we zo weer een nieuw patroon.

Daarom is het goed om hiervoor een onbekende in te schakelen. Iemand die bekend is met de fenomenen en een liefdevolle handreiking kan bieden in dit proces. Iemand die volgens de Therapie goed kan luisteren en niet oordeelt. Iemand die niet met oplossingen komt, maar via Therapie ons meer bewust van ons proces laat worden.

Hoe werkt dat dan?

In de begeleiding hebben we altijd een kennismakingsgesprek. In dit gesprek voelen we aan of we elkaar mogen. Is er een klik. Snappen we elkaars taal, verstaan we elkaar? Voelen we ons tijdens zo’n gesprek ontspannen en veilig. Voelen we ons meer op ons gemak. Voelen we dat de ander begrijpt waar we mee worstelen. Dan is het goed. Dan is er een goede basis voor de Therapie.

Soms is het allemaal voor jou als cliënt zo verwarrend en is er zoveel in je leven aan de hand, dat er nog een Therapie gesprek meer nodig is, om goed uit te lichten waar je aan wilt gaan werken.

Dan gaan we een traject van 5 sessies in. Zo’n sessie is meestal gelijk aan een behandeling, maar kan soms ook 2 tot 5 consulten bevatten. Het is goed dat iedere sessie de tijd krijgt die het nodig heeft. Het is de basis van de verdere behandeling. Het fundament van de Therapie een basis voor je eigen groei.

Waar werken we aan tijdens de Therapie?

Samen gaan we eerst ontdekken hoe ons fundament is. Ontdekken hoe we het steviger kunnen maken. De basis sterk maken betekent in je kracht komen. Door je op bepaalde gebieden door middel van aanraking te laten ervaren wat dat betekend: wanneer is je basis krachtig.

Mooi is om te ontdekken dat het vaak paradoxaal is. We denken dat we ons sterk maken door niet toe te geven, door onze poot stijf te houden. Niets is minder waar. Deze instelling kost ons juist bergen energie. Energie om koste wat kost je staande te houden in een situatie. Wat zou beter voor ons zijn? Wat zouden we beter kunnen geloven?

 Wil jij ook een Haptonomisch leven? Klik hier om een afspraak met mij te maken.

 

 

1 gedachte op “Therapie

  1. Dank je Lily……………… voor het delen……….. ! ♥ Het doet mijn hartje goed, te zien hoe ieder zich inzet voor het voortbestaan van de mensheid…….. met Liefde………….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.