Haptonomie: zelfwaardering

Haptonomie Oss Lilly Ik ben liefWe kunnen onszelf alleen maar ervaren door de ander. Dat klinkt heel raar, want zelf hebben we het idee dat we alles kunnen ervaren en dat we vaak veel last hebben van wat anderen ons laten ervaren. Zelfwaardering hangt heel nauw samen met hoe we onszelf liefhebben, onszelf vertrouwen en onszelf kunnen accepteren. Dus alles heeft te maken met mij als persoon. Toch is het niet zo makkelijk. 

Hoe kunnen we zelf liefde ontwikkelen? Niet door op een berg te gaan zitten en te zeggen ooohhh wat vind ik mezelf lief. Liefhebben kunnen we alleen door een ander ervaren. Juist als iemand ons laat ervaren wat houden van is, dan kunnen we het ook in onszelf ontwikkelen.

Hoe dan met zelfacceptatie? Hoe een ander naar ons kijkt, zo kijken we ook naar anderen. Dus als iemand een afgrijzen heeft voor pukkels op de neus, dan worden we daardoor beïnvloed en ontwikkelen we ook een aversie voor pukkels op de neus. Vooral als zo iemand een belangrijk persoon in ons leven is. Pas als we gaan begrijpen dat die pukkel op onze neus niets te betekenen heeft, dan kunnen we onszelf hierin gaan waarderen. Dan hebben we een stukje van onszelf geaccepteerd, wat eerst door de wereld om ons heen werd afgekeurd. Zelfacceptatie heeft dus alles te maken met bewustwording en met hoe de buitenwereld iets mooi vind of iets niet mooi vind. Hoe sterker onze zelfwaardering hoe makkelijker we alles aan ons zelf kunnen accepteren. En dat is een heel proces. Daar zitten we ons hele leven aan vast.

Soms echter hebben we er zo’n last van, hoe anderen ons van alles hebben aangeleerd dat we ons verliezen om het iedereen maar naar de zin te maken. We geven onszelf continue op de kop over de gekste dingen. Dan is het misschien goed om eens een keer een afspraak met een haptonoom te maken. Deze kan je dan via aanraken een nieuwe stimulans geven om van jezelf te houden, je zeker te voelen en jezelf te accepteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.