Haptonomie: Stressvermoeidheid

Biodanza met Lilly in Haren bij Oss vruchten

Heel ijverig ben ik het boek van Haptotherapie bij burn-out aan het lezen. Het heeft me helemaal te pakken, het gaat tenslotte over Haptonomie. Tot mijn verbazing lees ik daar dat als je last hebt van Stressvermoeidheid dat het dan beter is om ondanks de pijn rustig te gaan bewegen. De stressvermoeidheid voelt, juist als we willen rusten, aan als een vervelende vlieg die om ons hoofd cirkelt. Natuurlijk kunnen we dan niet stil en rustig blijven liggen. We moeten in de actie komen. Bij gewone vermoeidheid is het een weldaad om te rusten. Bij stressvermoeidheid wil het lichaam nog wel bewegen. Wat is dan goed om te doen…..

Het is dan goed om rustig te bewegen, je omgeving in je op te nemen en je te concentreren op je beleving. Wat neem ik waar: alle zintuigen open. En dan deze waarneming in de rust mee naar binnen nemen.

Verder lees ik ook nog dat we als we dit doen in aanwezigheid van anderen dat je dan leert om ondanks deze aanwezigheid je eigen grenzen te respecteren.  Leren voelen wat voor jou wel kan of juist niet goed voelt.

Ik ben in april afgestudeerd als Biodanza facilitator. In de Biodanza komen al deze fenomenen  in de wekelijkse les aan bod. De dansen van actie op de muziek in aanwezigheid van de deelnemers, de nadruk op de beleving en de harmonische en het rustige deel naar het einde van de les. Dat we in de Biodanza onszelf leren kennen via de ander. Juist om je te leren grenzen te voelen en er naar te handelen. Ondanks alle oefeningen juist steeds ook je eigen beleving te voelen en daar in contact met jezelf naar te handelen.

Ik wist wel dat Haptonomie en Biodanza heel veel met elkaar gemeen hebben, maar nu is dat nog duidelijker. alle puzzelstukjes vallen op zijn plek. En Biodanza is nog veel meer!!! Ben je nieuwsgierig geworden neem dan ook een kijkje op de website: www.biodanzametlilly.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.