Haptonomie: Met jezelf in de knoop.

eencellige haptonomie ossWaarom deze titel. Eigenlijk is niets zo ongecompliceerd dan te leven als een eencellige drijvend in de oersoep. De omgeving is lekker warm, er is voedsel in overvloed. Wie doet je wat? Lekker leven in de symbiose met de omgeving. De baarmoeder is zo’n omgeving waar we als beginnend wezentje zo helemaal happy waren. Er zijn wel bronnen die beweren, dat we altijd in ons een verlangen hebben om naar die staat terug te kunnen keren.

Tegelijkertijd hebben we een sterk verlangen in ons om te groeien. Om los te komen van onze opvoeding, onze ouders en al helemaal van mensen die ons de les lezen. We willen groeien om onafhankelijk te zijn en zelf onze beslissingen te nemen. Juist door de reacties van de ander worden we van onszelf bewust. 

Hoe kan het dan toch zo zijn, dat we ons steeds aanpassen aan hoe het hoort. Terwijl we in ons iets voelen, zo wil ik het niet. Waar geven we dan gehoor aan? Zo ontstaan er steeds conflicten in ons. Conflicten die de boel af en toe behoorlijk in de war gooien. geen wonder dat we ons onrustig voelen. Hoe komen we er vanaf is dan de vraag.

Haptonomie kan dan een reikende hand bieden, om weer dichter bij jezelf te komen. Om met je samen te ontleden: van wie zijn de geboden die ik opvolg. We gaan dan samen kijken naar je gedrag:  “Pas ik me aan, omdat ik me dan goed voel? Of pas ik me aan juist om niet geconfronteerd te worden met de grote boze wereld”.

Gedrag om reacties te vermijden waar je bang van bent geeft je meestal geen goed gevoel. Na een tijd trekt het wel weg, maar steeds kom je weer in dezelfde ervaring. Het kost je ook heel veel energie om je staande te houden. Assertiviteitstrainingen kunnen dan helpen, echter ze zijn vaak heel erg vanuit wilskracht. Iemand die vaak met zichzelf in de knoop zit, kan niets met assertiviteit. Het interne systeem blokkeert volledig.  Hij heeft een andere benadering nodig. Een benadering gericht op wat de beweegredenen van binnen zijn. Een contact met het innerlijk. Een groeiende mens wil tenslotte volwassen worden en autonoom in het leven staan. Zelf beslissingen nemen en doen waar hij zelf behoefte aan heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.