Wat is haptonomie?

Wat is Haptonomie?

Haptonomie kent veel verklaringen, allemaal heel technisch weergegeven. Maar eigenlijk staat Haptonomie ervoor om via contact met jezelf en de wereld om je heen,  je te mogen ervaren als een goed op zich.

Wat is in de haptonomie een goed op zich?

Een goed op zich in de haptonomie is een mens die goed in zijn vel zit. Die kan bewegen en doen in het moment. Vanuit het moment, zonder zich van te voren druk te moeten maken, doe ik het goed. Die spontaan kan reageren en zich in zijn doen en laten gerespecteerd en bevestigd voelt. Die de controle hoe het uitpakt los kan laten en vol vertrouwen het leven in durft te stappen. Die zich bewust is van ik kan pijn ervaren, maar ook vreugde. Ik kan soms goed zijn en ook soms kwaad. Ik kan liefde voelen en soms kan ik ook haten. Het zijn allemaal kanten van dezelfde medaille. En ondanks mezelf mag ik er zijn.

Hoe kan ik door Haptonomie zo’n mens worden?

Vaak hebben we in ons leven een cultuur meegekregen die van ons allerlei dingen verlangt. Die geen rekening houdt met wie we diep van binnen zijn. Een cultuur die vraagt en onder bepaalde voorwaarden geeft. Waarin bepaalde gedragingen geaccepteerd zijn en beloond worden en andere worden afgewezen en bestraft. Daarin leren we ons een weg te vinden en als we daar goed aan beantwoorden, dan krijgen we een diploma, gaan werken, trouwen en krijgen kinderen. Deze kinderen leren we dezelfde waarden. Maar zijn dat ook de goede waarden? Maatschappelijk gezien wel, maar zijn we dan niet meer dan een maatschappelijk gewenst schepsel? Haptonomie gaat juist daarop inzoomen en laat je afvragen wat wil ik zelf.

Door altijd braaf te doen, zoals de maatschappij voorschrijft en de media ons laat zien, creëren we een leven dat zich gezapig aan ons voorbij laat gaan. We leven zoals de massa behoort te leven. Via Haptonomie gaan we ons afvragen is dat ook zoals ik wil leven? Heb ik me niet teveel onderworpen aan een juk waar ik niet inpas?

Heb je weleens afgevraagd, hebben allerlei lichamelijke klachten misschien een oorsprong in hoe ik leef? Men weet het allemaal wel: teveel en te vet eten en te weinig beweging maakt dat ik dik word. Ben ik dik: dan moet ik er iets aan doen. En toch..? Het lukt me niet. Allerlei excuses dringen zich aan je op. Om weer de volgende dag hetzelfde te doen. Waarom? We ervaren het op de bank zitten en kastje kijken na een dag hard werken als aangenaam. Het biertje of wijntje en het zakje chips als ons zwaar verdiende loon.

Echter we slaan volgens de Haptonomie een belangrijk stuk over. Als we altijd doen, zoals we hebben gedaan, dan blijven we altijd tegen komen, zoals we altijd zijn tegen gekomen. Wie staat er in ons leven aan het roer? Wie maakt voor mij de dienst uit?

Daarvan via Haptonomie bewust te worden, kan maken dat men anders gaat leven. Dat ik via Haptonomie het zelf ben om aan het roer van mijn leven te staan. Dat vergt wel inzet. Dat vergt noeste arbeid via Haptonomie om in heel andere richting dan men vaak bewust is.

Dat laatste stukje: Haptonomie maakt dat we bewust worden van hoe we leven en wat we tegen komen, dat is wat ik in mijn Haptonomische begeleiding wil laten ervaren. Hoe zitten we letterlijk in ons vel. Hoe reageren we op situaties en hoe zouden we anders kunnen reageren en wat levert ons dat op.

Wil jij ook een Haptonomisch leven? Klik hier om een afspraak met mij te maken.

 

1 gedachte op “Wat is haptonomie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.