Iedereen wil bevestiging en zelfvertrouwen

Haptonomie Oss zelfvertrouwen LillyAls we iets niet snappen, of niet willen snappen is het afwijzing. We willen gezien worden en geaccepteerd en vol zelfvertrouwen zijn. Tegelijkertijd krijgen we bijna met de paplepel ingegeven dat we een complimentje moeten afwimpelen. Dat  het niet “gepast” is om een compliment aan te nemen. Het is “beter” om het af te wimpelen dat |het niets voorstelt”. Zoals uren voor de spiegel staan en van alles aan je uiterlijk doen en als iemand dan een complimentje geeft het afwimpelen, dat het maar een “alledaagsje” is. Geen wonder dat we dan minder complimenten krijgen en misschien helemaal niet geven. En dat is raar. Iedereen heeft toch behoefte aan bevestiging? En wil vol zelfvertrouwen in het leven staan.

Complimenten geven is wat we aan onze kinderen willen leren, want dan krijgen ze zelfvertrouwen. Maar tegelijkertijd leven we het in het dagelijks leven precies andersom voor. Hoe complex kunnen we het maken. Dat het voor ons volwassenen soms heel moeilijk is om een complimentje als serieus aan te nemen. De diepere achtergrond om hier goed mee om te gaan ligt in het feit hoe we over onszelf denken. Hoe is ons zelfbeeld.

Juist het voorleven van onze ouders en vriendinnen, vooral in de leeftijd van de socialisering rond de pubertijd, zorgde waarschijnlijk voor de grootsheid die dit probleem met zich meebrengt. Hierin was “slijmen” om in een goed blaadje te komen “not done” en dat leeft dan nog steeds in ons door als we volwassenen. En als we niet uitkijken geven we dat ook door aan onze kinderen. En weg is het zelfvertrouwen.

Een complimentje bevestigd iets wat leuk aan ons is. Het zou ons een fijn gevoel moeten geven. Echter we voelen ons opgelaten en wuiven het weg. Komt dat jou ook bekend voor? Dan is waarschijnlijk je zelfbeeld laag. Hoe we denken dat anderen ons zullen beoordelen is verwrongen. Hoe we ooit door anderen beoordeelt zijn. We zijn “innerlijk” gegroeid  en toch hebben we hier nog steeds last van. Het is goed om hier nader naar te kijken.
Ons zelfbeeld hangt ook heel erg samen met hoe we naar onszelf kijken en hoe we onszelf beoordelen. En dat hangt weer samen met ons zelfvertrouwen. Het zelfbeeld heeft ooit een flinke deuk opgelopen in een bepaalde situatie, dan komt het in bepaalde situaties die daar verband mee hebben steeds weer terug. Soms kan het zelfs ons leven op een hele negatieve manier beïnvloeden. Mocht dat bij jou ook zo zijn, Ik kan je met een paar consulten dichter bij jezelf brengen, zodat deze lastige items je niet langer parten spelen en je zelfvertrouwen ondermijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.