Haptonomie: meer voelen

616px-Matthäus_PassionHoe doe je dat meer voelen? We zijn zo druk bezig met zoveel dingen tegelijk, dat we onszelf geen tijd gunnen om te voelen. Ja, heftige gevoelens zoals pijn en verdriet. Om een leven te krijgen wat meer betekenis voor je krijgt is voelen een absolute voorwaarde. Haptonomie kan je daarbij helpen. We leven nu net rond Pasen in de tijd van de Matheus Passion. Dit is een meesterwerk boordevol gevoel. Juist de Passion, de muziek voert ons voorbij ons denken dat alles onder controle wil houden. Maar als we nooit hebben leren luisteren naar dat gevoel kunnen we ook niet genieten van dat Meesterwerk en vinden we het alleen maar een catatonie. Toch zijn er gelukkig veel mensen die de 3 uur met veel gevoel en contact met hun innerlijk kunnen uitzitten en echt kunnen genieten.

Genieten is ook nodig om contact met onze levensvreugde te krijgen. Om te ervaren en te voelen: dit ben ik in en ik heb er zin in. Ik voel me vrij en kan doen waar ik naar verlang. Dan komen we in waarlijk leven.

Haptonomie wil je weer in contact brengen met je gevoel dat je leeft, dat je een vrij mens bent en dat je zelf beslissingen mag nemen om van die vrijheid gebruik te maken. Los van culturele aanpassingen. Los van hoe onze ouders het beste met ons voor hadden. Tegelijk wel verantwoordelijk voor onze keuzes. Snappen dat we vooral een mens zijn en dat we ook anderen nodig hebben om te kunnen ervaren wat echt leven is.

Hoe zou jou leven dan voor je zijn? Hoe zou het er dan voor je uitzien? Wat zou je dan doen? Waar zou je dan wonen en met wie? Het zijn allemaal overwegingen om voor onszelf te maken en in een haptonomisch gesprek komen deze zaken zeker aan de orde. Haptonomie is een ieder weer in contact met zichzelf brengen. Weer voelen waar we naar verlangen, weer ervaren waar kan ik van genieten. Wat maakt me blij?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.